الاثنين، 7 يونيو 2021

طريقة صنع الملبن او الحلقوم

 ناس كتير بتسأل عن طريقة عمل الملبن ... إليكم الوصفة بالتفصيل ، وبالهنا والشفا...     الملبن (راحة الحلقوم)  

 Malban (Turkish Delight) in Arabic & English language


المقادير

2      كوب ماء

1/2   كوب نشا

4      كوب سكر بودرة

2      ملعقة كبيرة ماء ورد

       لون أحمر (ألوان صناعية مُصرح بها)

       كمية كبيرة من خليط سكر بودرة ونشا للفرد


الطريقة

●  يُسخن 3/4  كوب من الماء في إناء على نار متوسطة، يُترك حتى يبدأ في الغليان ثم يُرفع بعيداً عن النار. 

●  يُذاب النشا في باقي مقدار الماء ، ثم يوضع الخليط في إناء آخر سميك على نار متوسطة.

●  يُضاف الماء الساخن تدريجياً مع التقليب بواسطة مضرب سلك، حتى تتداخل المكونات.

●  يُضاف نصف كمية السكر البودرة (دُفعة واحدة) مع الاستمرار في التقليب حتى يذوب السكر تماماَ. 

●  يُضاف باقي مقدار السكر تدريجياً، مع الاستمرار في التقليب (حوالي 5 دقائق) للحصول على خليط متجانس غليظ القوام. 

● يُضاف ماء الورد وبضع نقاط من اللون الأحمر مع التقليب، حتى تتداخل المكونات.

●  توضع كمية كبيرة من السكر البودرة والنشا في قالب ثم يُصب عليه خليط الملبن، يُوزّع في القالب ويُساوى السطح.

●  يُترك ليبرُد قليلاً، ثم يُغطى بكمية أخرى من خليط السكر البودرة والنشا، ويُترك ليبرد تماماً.

●  يُقطع الملبن إلى مربعات بواسطة سكين مغموس في قليل من الزيت، مع التخلص من خليط السكر البودرة والنشا الزائد.


اقتراحات أخرى

●  يُمكن استبدال ماء الورد بروح النعناع أو ماء الزهر، واللون الأحمر باللون الأخضر أو البرتقالي.

●  يُمكن عمل ملبن بالمكسرات، بإضافة 2/1 كوب مكسرات محمصة مجروشة (بندق أو لوز)، مع استبدال ماء الورد بملعقتين صغيرتين من الڤانيليا أو المستكة المطحونة، دون إضافة ألوان.


Malban (Turkish Delight )


Malban, Turkish Delight, Lokum, Rahat Al Halkoum: A perfumed candy made from starch and sugar. 


Ingredients

2  cups water

½  cup cornstarch

4  cups powdered sugar

2  tablespoons rose water

Red food coloring

Large amount of powdered sugar and cornstarch


Method 

●  Bring ¾ cup of the water to a boil in a saucepan. Remove from heat and set aside.

●  In a heavy-bottomed saucepan, dissolve cornstarch in remaining 1¼ cups water. Place pan over medium heat and gradually add the boiled water, whisking constantly, until well combined. Add 2 cups of the powdered sugar all at once, whisking constantly until sugar is dissolved. Gradually add remaining 2 cups sugar, stirring constantly for 5 minutes or until mixture is thickened and bubbly. Add rose water and few drops of red food coloring. Stir until combined.

●  Mix powdered sugar and cornstarch and place half the mixture in a baking dish. Spread cooked sugar mixture in an even layer over the top. Let cool for a while, then cover with another large amount of sugar-cornstarch mixture. Let cool completely.

●  Using an oiled knife, cut Malban into squares. Arrange on a plate, shaking off excess sugar and cornstarch.


Variations

●  Substitute rose water with mint essence or orange blossom water, and red food coloring with green or orange

●  Fold in ½ cup chopped, toasted nuts (hazelnuts or almonds) and substitute rose water with 2 teaspoons vanilla or ground mystique. Do not add food coloring.

ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق